آخرین اخبار

» » » جشنواره بورک نیمروز؛جشنواره بورک پزان نیمروز/بنیادنیمروزسیستانیها برگزارمی کند

    

    جشنواره بورک نیمروز؛جشنواره بورک پزان نیمروز/بنیادنیمروزسیستانیها برگزارمی کند

    جشنواره بورک نیمروز؛جشنواره بورک پزان نیمروز/بنیادنیمروزسیستانیها برگزارمی کند

     

    "جشنواره بورک نیمروز"یاجشن بورک پزان به مناسبت مراسم جشن "سیروسبزی" ایرانیان کهن

     

    بنیادنیمروزسیستانیها که یکی از اهدافش حفظ وگسترش فرهنگ وآداب ورسوم نیک نیاکانمان می باشد در مناسبت های مختلف با همت وپشتکار اعضا ومدیران خود ؛همچنین همراهی بزرگان ,معتمدین؛فارغ التحصیلان وفرهیختگان سیستانی وهمراهی وپشتیبانی مسولین عزیزبرنامه های فرهنگی اجتماعی ویژه ای ارائه نموده است.در مقاله ای که به قلم محمدآذری محقق فرهنگ عامه اقوام به مناسبت شب چله وآداب ورسوم سیستانیها در شب یلدا مطالعه کردیم (درپایگاه خبری نیمروزگلستانwww.nimroozgolestan.ir)متوجه شدیم که بعد از انتخاب وتغییر"گرینویچ"به جای نیمروز توسط نظام سلطه بعنوان ساعت ونصف النهار مبدا(میانگاه جهان)؛در خصوص یلدا وکریسمس هم چنین دسیسه و ترفندی شکل گرفته است.بخصوص وقتی در این مطلب متوجه شدیم که به روایت بیرونی مبداء  سالشماری در تقویم کهن سیستانی اول زمستان بوده است. جالب اینجاست که نام نخستین ماه آنان نیز کریست بوده است. به روایت بیرونی در آثار الباقیه منظور از میلاد  تولد مهر یا خورشید است. نامگذاری نخستین ماه زمستان و سال نو به نام دی به معنای دادار یا خداوند از همان باور میترائیستی سرچشمه میگیرد.در همین مسیردرمرکز مطالعات اجتماعی بنیادنیمروز واندیشکده فرهنگیان بنیادنیمروز عهدبستیم که تا بخش های دیگری از فرهنگ کهن ایران زمین را غربی ها با شکل وشمایل جدیدوتحریف نشده به خورد خودمان نداده اند؛ما دست به کارشویم وروی این موارد کار کنیم وچون هنوز در دی ماه هستیم واز شب یلدا فاصله نگرفته ایم بهترین موضوع بحث جشن سیر ویا"سیرسور"در بین ایرانیان بود که نیاکان ما در این روز از چربی دست شسته وبه گیاه خواری وخوردن سبزی بخصوص سیر می پرداختند وغذاهایی که حاوی سیر وسبزی بوده است را تناول می کرده اند. ايرانيان باستان روز چهاردهم هر ماه را گوش مي ناميدند .جشن سيرسور در چهاردهم دي هر سال برگزار مي شد . در اين روز اتفاقات بدي نظير كشته شدن جمشيد و غلبه ديوان بر انسان ها به وقوع پيوست . ايرانيان سير را مظهر رفع بلا و مشقت مي دانستند و براي رفع بلا در خوراك هاشان از سير استفاده مي كردند . به همين منظور در روز چهاردهم دي براي رفع شر و بدي جشن سيرسور را برگزار مي كردند و در آن غذاهاي متنوعي از سير آماده و ميل مي نمودند .در اين روز سير و سبزي را باگوشت پخته ميخوردند  همچنین این روز، روز غلبه دیوها بر جمشیدشاه و کشته شدن وی در روایت‌های ایرانی است که در شاهنامه فردوسی هم آمده است. گفته می‌شود پدیده گوشت‌خواری پس از جمشید رواج پیدا کرد.

    در «زین الاخبار» نیز در این‌باره آمده است: «سنت بر آن بود که در این روز از خوردن چربی خودداری کنند...»

    در برهان قاطع نیز می‌خوانیم: «...در این روز فارسیان عید کنند و جشن سازند و در این روز گوشت و سیر که برادر پیاز است خورند و گویند که خوردن آن ایمن بودن از مس و جن است و نیک است در این روز فرزند به مکتب دادن پیشه و صنعت آموختن». از سویی در سیستان یک نوع سبزی بسیار خوشمزه بنام "سوزی " هست که با ان یک نوع نان بنام "بورک" می پزند که بی نهایت خوشمزه هست.البته بورک در بین سایر اقوام ازجمله ترک ها وترکمن ها نیز رایج است اما یک تفاوت اساسی بین بورک سیستانی با دیگر بورک ها وجود دارد که "بورک سیستانی"محتوی سبزی می باشد.اینکه نیاکان ما ازگذشته های دور به گیاه خواری توجه داشته اندقابل توجه وعبرت اموز است واین برای فرزندانمان نیز باید به یادگاربماند پیشنهاد دادیم که "جشنواره بورک پزان" ویا "جشنواره بورک نیمروز" را پایه گذاری کنیم ودر هفته دوم دی ماه هرسال این رسم کهن را زنده نگهداریم.

    فلذا هریک ازشما عزیزان می توانید با پخت وتهیه بورک از مراحل مختلف آن گزارش مکتوب وعکس تهیه نموده ویا از بورک های زیبایتان عکس وفیلم کوتاه تهیه فرموده وبه یکی از شیوه های زیر برایمان ارسال فرمائید به پنج نفر برتر جوایز نفیسی اهدا خواهدشد

    ایمیلnimruz1@gmail.com یا ایدی وکاربری @nimroozonline ویاگروه تلگرامی  http://t.me/joinchat/BjR-rDu1_cvXv54o7ML43Q

    عکس های دیگران ونتیجه مسابقه وسایر موارد را درکانال"بنیادنیمروز"به نشانی زیر می توانید مشاهده کنیدt.me/sistanihagolestan همچنین تلفن های 09360876222—0911371921—09111768779---09118002763درتماس باشید((بنیادنیمروزسیستانیها))

    ارسال این مطلب به دوستان
    انتخاب محتوای ارسالی: عنوان مطلب خلاصه مطلب
    نام شما: آدرس ایمیل:
    بازدید کننده عزیز, شما هنوز به عضویت سایت در نیامده اید.
    پیشنهاد می کنم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید.
    اطلاعات
    برای ارسال نظر، باید در سایت عضو شوید.

کلیه حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به روزنامه گلستان نو می باشد. [ طراحی ، اجرا و پشتیبانی : سفارش دات نت ]